Storm -En tankedump

Direktlänk till inlägg 13 juni 2010

Röda ikoner, slöa ombordare(?) och mera bajs(som vanligt)

Av storm - 13 juni 2010 23:45

Vissa arbetsdagar har ju rätt skön längd, kan man säga.. Denna dag skulle det spenderas (och presteras) från klockslagen 10:01 till 23:19! Viktigt det där med en minut över tio och du får absolut inte ta bort nian i slutet (den bästa biten, när antagligen arbetsdagen men definitivt -tagaren är helslut).  [/gnäll]


X40 nummer 28 ville till Gävle. Denna hade en och en halv A4 med trasigheter, bland annat en trasig övre frontruta efter fågelkollision. Fan, jag har smackat fåglar av en mängd storlekar och sorter men aldrig så en frontmonterad ruta spricker! Vad kan det ha varit? Hackspett? Nån satans granitgås ffs! Det kändes däremot mindre bra att en harakiripippi kan ta sig igenom (nästan) en framruta sådär. sen att sifo-listan (fordons hänt-i-vecken -skvaller bladet no 1) säger "bytes vid tillfälle" ? Nonchalant någon(?) mummelmummelgnällmummelskyddstoppmummelmummelgruff

--

En traktionsgrupp var avstängd(?) vilket innebar sämre ..pja.. traktion tex och en ökad timiditet på elbromsen. Fram till Gävle kom den ändå, på utsatt tid. Växlade ned till uppställningsbangården Maxim för en ihopmultning med enhet 04 som stod där och väntade. Jag ville inte ha den trasiga frontrutan antingen längst bak eller längst fram i slutresultat-multade tågsättet så jag parkade trean bredvid tvåan som redan stod där, sedan begärde jag nytt starttillstånd för växling av tvåan till trean, för att då lyckas placera den trasiga rutan i mitten av tåget (nåja..).

 Jag missade nästan en felaktigt lagd växel och motionerade Mg för att slippa en växelklots-chuckin' värdigt den väldige Ricky Brusch med tillhörande snordyr uppkörning och ev. urspårning (när vi pratar X40 är det mesta omöjligt..) 

Noll-fyran hade för övrigt fått en massa färgkladd på utsidan, som jag stod en stund och tejpade sån där sexig gul tejp ovanpå innan jag gjorde stan under den halvtimmen som nu återstod av min rast.

När jag åtekommer befinner sig detta dieselröksosande ekipage på spåret bredvid:

Dom såg så upptagna ut med sin mini-rundgång så jag lät bli att störa..

Rullar ut till plattform, möter upp ombordarna (samma team som uppfärden) och rullar söderut. Dessa ringer fram ganska direkt för att ondgöra sig angående en seriös fail på en av toaletterna plus den klottrade vagnsidan. Toalettbesvären uttryckte sig som en return-to-sender (adress unknown) när det spolades med följden att det luktade gaska saftigt i hela vagnsdelen. Nånstans här pajar Wheel-slip-and-slide - datorn i mellanvagnen (Z3)! Följden av detta blir dels en nedsatt Sth pga Mg-bromsen nu kanske inte fungerar på mellanvagnsboggiet, dels problem med fastbromsningsskydden och p-bromsen. Sedan kan även dörrarna börja spöka(buuhuu) så dessa måste kontrolleras extra noga alt. stängas av(?)

Jag satte mig i telefonkön till driftstöd (du är först i kön) för att felanmäla samt begära ut en annan enhet från Hagalund. En levande legend svarade i telefonen och satte igång att försöka gräva fram ersättande vagnar samt felåtgärder. Jag drog ut ett sånt där lustigt felkvitto från DDU:n

Spännande var ordet, ja..

När jag närmar mig Knivsta så ringer fjärren vid den exakt samma tidpunkten som hela hytten börjar låta "BIUUuutBIUUuutBIUUuut!"!? Jag svarar "hej BIUUuut fjärren BIUUuut, kan du BIUUuut vänta lite BIUUuut?"

DDU:n låtsas som inkentinken och behåller sin plats i kön skärmsläckaren på (?) WTF?

Väcker DDU:n och får klicka (kladda alt. hamra) mig fram till att ett brandlarm precis utlösts i den bakre enheten! Bromsar ned, anropar ombordarna samt försöker få tyst på det tankedomnande brölet. just det ja. fjärren! "tåget BIUUuut som precis BIUUuut passerade knivsta BIUUuut rapporterade om BIUUuut folk i spårområdet! BIUUuut!". Jag svarade " Ja, BIUUuut då bromsar BIUUuut jag väl lite BIUUuut till då, BIUUuut jag ringer om BIUUuut jag upptäcker nåt!". Visst ringde jag till fjärren igen men inte angående spårspring utan om att jag skulle stå en stund vid plattformen för kontroll av brandlarmet.

--

Slutstationen för den bakre enheten (tur som fan att jag ninjaväxlade runt mina X40 i Gävle!) blev Cst och ingen mindre än våran ordförande stod för isärmultningen som blev blixtrande snabb. När han såg att det var jag som återigen stod för dagens debakel så flinades det. vitt o brett. Jag försökte mig på en resett av mellanvagnens Wsp-dator, sedan gav jag resten av trean en total norsk dito (dra utt dennehaer sladdn) för att kanske minska något på dom orange och röda ikonernas övertag i DDU:n.

Tåget skulle nu gå mot Linköping via Nyköping (najs) och det verkade som om dom gröna ikonerna hade ett minimalt överläge..

Fan, vi blev bara en kvart sena från Cst trots allt? Märkligt..

I Vagnhärad har dom röda och orange lamporna lyckats fått till en ratio på 3:1 samt dränkt DDU:n i dito ikoner så jag går runt med det lustiga kassakvittot och stänger av dörrar och annat oknytt en stund. Tror jag ankom Nr och min avlösning med endast tjugo minuters försening, resenärerna var dock inte direkt imponerade..

Denna rast gick jag till en riktig och tämligen maxad hamburgerkedja!  Varför har ingen förut haft bäärnääs i en hamburgare? sjuukt smaskens! (Jo jag fick en tillräckligt lång lagstadgad rast)

--

Nästa fantastiska äventyr påbörjades på plattformen vid spår sju, jag står och tittar på agent starlings namne som just idag är kopplad till karamellfärgade klappdörrsvagnar och som även avgår vid tidpunkten då mitt tåg borde gjort det..hmm..

Mitt tåg kommer in direkt efter. Det är ett sjuvagnars smståg som kommer från Hm(inte varuhuset). Föraren som skuttar ur är sur och grymtar om nåt ve-o-lida - tåg som tydligen ska ha agerat bromskloss under större delen av färden (?  ) samt nåt om slöa och likgiltiga ombordare? Jag gör mina kontroller och sedan rullar vi därifrån. Riktigt najs med ett riktigt tåg, måste jag säga!

En ombordare ringer fram för att välkomna mig ombord och undrar om jag pratat med avlösande förare. Jag tackade och svarade att jag visst hade det samt att han var sur över nåt..(?) Nåt om Sweden Rock Festival nämdes och "fullsatt med minst femtio stående". Därav denna "slöhet och likgiltighet", ja.. fan det blir ju lika med typ femhundra pers det! Femhundra pers gånger kanske femtio kg blir ju för bövelen typ, jagvetinte, massor med vikt det(nej, jag är inte från Sundbyberg)! Bäst jag gör ett ordentligt och noggrant retardationsprov då!

Skönt att få ett tåg som fungerar, tänkte jag precis när FIS:en tände upp den gula lampan! "FILTER FRÅN MULTLOK" dök upp.. Äh! dit vi ska behöver vi inga filter, gräjjt skått! .. Va mycket man hinner se i hundrafemtio och med vertikala, stora och riktigt närbelägna frontrutor förresten!

[Stjärnhovisch]

Resterande resa gick scharrrmangt och ankomsten till Cst förlades på den gröna sidan i tidsbanken. Jag drog ned det tomma tåget till avfurneringen och hjälpte Lsg med cartografin [hörru, jag har elev idag och titta vad han gör HÖRRU VAD GÖR DU, VARFÖR KÖR DU DIT MED TRUCKEN. Ja sa ju... ]

Det främre loket ville i stall, jag parkerade och tog mig hem mha ma-bradda-from-anadda-madda som var snäll att hämta med rivolvon!

--

mañana=nolldag, efter det drar jag fram So-fanan för en batalj med kontorsstolarna..

--

[nån sorts edit]

I detta inlägget kan det finnas spår av irritation mot en viss fordonstyp, var god läs detta inlägg i ett välventilerat rum och ha ett glas vatten alt en morakniv i närheten.

[/nån sorts edit],J ag missade nästan en felaktigt lagd växel och motionerade Mg för att undvika en växelklots-chuckin' värdigt den store
 
ANNONS
 
Ingen bild

Kollegan

14 juni 2010 21:34

Klockrent! Som så många andra inlägg du skriver. Fortsätt så har du en given läsare =)

 
Ingen bild

Bobjörk

14 juni 2010 22:12

Känner igen det där mummlet blandat med ordet skyddstopp :) Har nog kommit ur min mun nån gång också :)

 
Ingen bild

Henrik

14 juni 2010 22:42

Hej

Ville bara säga att jag älskar din blog!
Du är lika rolig som Krister Pettersson som skriver serien Uti vår hage, fortsätt så! :-)

Klämmer in 2 frågor medans jag skriver.
1. Läste i våras att vi skulle få X2000 till Mora igen, har det dragit igång än?
2. Jag brukar åka en del mellan Mora eller Borlänge till Arlanda, vad är det snabbaste ni får hålla där med Intercity? Är det fortfarande 130?
Tycker det känns som fortare ibland.

Har tyvärr aldrig provat X2000 än, men jag har några kompisar som gjort det och alla har blivit åksjuka. :-)

Men jag har åkt Arlanda Express en gång och det gick som bara den.

 
Ingen bild

Godsskada

15 juni 2010 12:35

Ursäkta en sketen godsonaut, men hur i h-e kan fastbromsningsskyddet påverka dörrfunktionerna på en X40? Är det någon form av hastighetsgivare som skall ge en indikering/förregling för att du skall kunna frilägga dörrarna?

Det verkar litet mindre hysteriskt att köra saker utan fönster. I underhållsinstruktionen för DRRS-boggier står det t ex att för finjustering och slutinställning av sekundärfjädringen behövs följande verktyg:
a) spett
b) kofot
c) handslägga.

Något för er att ta efter kanske? ;-P

/Godsskada

 
Joakim

Joakim

16 juni 2010 01:18

Goddskada, någon, nämner inga namn, snålade visst i specifikationerna, således fick fastbromsningsskyddet dela dator med vissa andra saker, som typ dörrar, magnetskenbroms, klart för avgångssignal och annat elände, mycket genomtänkt...

Fast det är jääääättespännande att köra X40, häromdagen fick jag upp en stor, röd STOP-ikon på skärmen i ungefär samma veva som allt annat tystnade, det är skoj!

http://www.ewenson.se

 
storm

storm

16 juni 2010 13:47

@henrik: X2 till mora? vi som jobbar me't får aldrig reda på nåt..
Sträckan Blg-Fln är det hundratrettio. Resterande är topphastigheten hundrasextio.
JAG blir åksjuk av att passresa i X2!
@godsskadan: joakim har nog drämt till spiken mitt-på där.. desvärre..

http://storm.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Godsskada

16 juni 2010 18:47

"Hej alla glada barn på Affären Mälardalen, nu skall vi köpa ett nytt tåg. Vi tar en beprövad hyllvara i standardutförande, så att det fungerar säkert. Fast vi vill ha den skräddarsydd och i en helt egen version för våra (något luddiga) önskemål, men vi vill absolut inte betala mer än H&M-priser. Åsså målar vi den i en tidlöst klassisk design!"


/Godsskada, eller kanske en fluga på väggen i Vå?

 
Ingen bild

Petter Ludvig

16 juni 2010 19:00

Bra och kul blogg...

 
Ingen bild

Mr Bo (i Dublin)

26 juni 2010 09:21

"Om spåret är halt bör du putsa av detta..."? Så om man trycker på knappen så springer det ut nån som putsar av rälshuvudet en 500 m framför loket/ledarvagnen??? Klurigt, sånt borde vi ha på spårvägen också, och varför inte i Tuben Sthlm också, med tanke på C20's beteende vid lövhalka.

 
storm

storm

26 juni 2010 12:01

öh! Vars skrev jag detta? hmm..
Om jag nånstansch utryckt mig sådär klumpigt så är det rätta svaret "slirbroms" alt "putsbroms". En funktion som smackar på ett bromsblock vid motorpådrag (på hjulbanan, endast drivande axlar) så inte hjulet spinner loss lika lätt plus att du till viss del städar bort lövgojs odyl..
men en sån funktion finns väl på C20? (till viss del) "snöbroms"?

http://storm.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av storm - 19 juni 2015 10:43


Hej kära blogg, har inte skrivit här på väldigt länge. Livet tenderar att komma i vägen. Jag läste en annan blogg via Facebook som tog upp en tråkig del av lokförarnas vardag; påkörningar. (https://lokforaren.wordpress.com/2015/06/18/trots-traged...

Av storm - 27 september 2013 22:44


Första körpasset på en månad säger du? ..här kommer en bild på en silverfisk i alla fall.. ...

Av storm - 22 augusti 2013 10:01


Trångt i bajset idag.. (Edit, bild)

Av storm - 22 augusti 2013 09:55

Trångt i bajset idag.. [Bild]

Av storm - 13 augusti 2013 12:57

Andra dagen efter semestern och Falunvarv med silverfisk, vad kan gå fel.. dagen innan lyckades jag att byta alla lösenord utan att behöva ringa helpless en enda gång, tänk! Multade isär två gråsuggar utan att det började rulla/brinna eller liknande...

Om mig, som sådan:


Det är dumt att inte klaga..

Spennande lokfrågor:

27 besvarade frågor

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Nyss:

Arkivet

Kategorier

Länkarnas avd.

Sadistiska stencilbyrån säger:

Följ bloggen

Följ Storm -En tankedump med Blogkeen
Följ Storm -En tankedump med Bloglovin'

Begreppsförklaring, typ:

Tkl: Tågklarerare, en lirare som sitter framför en dataskärm och lägger tågvägar, ibland svarar han/hon i telefon. Kallas även för "fjärren".
Fjtkl: Samma, fast längre bort liksom..
JTF: Jätteviktig trafik föreskrift! ..NEJ! det var nåt annat, ja.. nåt om järnväg, typ.. Det är en bok som är en bestseller bland lokförare, kan man säga! På den gamla onda tiden hette den SÄO och framkallde lokförarångest en gång per år..
Cst: CentralStationen, Stockholm Centralstation, ja du fattar..
Nbt: Norra bantorget, Norra banantrollet, C-gruppen också kallat. kärt barn o allt det där. Här sköts lastning av mat, viss briefing av tågpersonal och sista-minuten klargöringar/vattentryckningar av tåg.
Ke: Karlberg, här vänder vi tåg som kommer söderifrån och ska avgå söderut (typ), aldrig undrat varför det ofta står en massa tåg under tunnelbanebron?
SMS: Seriell Multipel Styrning. En utrustning som medger att man kan styra ett lok från ett annat lok via UIC-kabeln.
UIC: Union Internationale des Chemins de Fer, det internationella järnvägsförbundets standard för datakommunikation på tåg (tack herr gods/lokskada).
Blankett 21: En blankett som ovan nämnda (fj)tkl kan diktera. Den medger, bland annat, att man kan köra förbi en röd signal vid växelfel odyl.
FIS: Felindikeringssystemet, ett något åldrat system som samlar in information från olika sensorer i maskinrummet. Om något "pajar" kommer det annonseras i denna monokroma tvåradiga datordisplay.
Sth: Största tillåtna hastighet, fattar ju vem som helst! Lite småviktigt att hålla reda på i tågbranchen..
DDU: Damn Distracting Utensil! Sade jag det där högt?! Eller, mja det var inte rätt! Dalek-Directed Undoing ska det vara! Hmm.. vänta nu.. Nej. Det är nån X40-grej, fråga inte så dumt!
Matarledning: En genomgående luftledning som förser vagnarna med luft till bromsar, dörrar och ev toaletter. Den håller ett tryck på en miljon Pascal! Mycket farlig! Godståg har generellt inte denna ledning utan sköter luftmatningen via:
Huvudledning: En genomgående luftledning som generellt håller 500 Kpa, alla tillkopplade vagnar har en styrventil som känner av trycksänkningar på denna ledning och tillsätter bromsen beroende på grad av detta. Systemet är i stort sett idiotsäkert eftersom ett brott på ledningen(läs "spontan frånkoppling") innebär en ovillkorlig tvärnit för tågets alla (i den situationen) delar.

Innehållsdeklaration:

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se