Storm -En tankedump

Direktlänk till inlägg 26 september 2008

Lokf 1.0

Av storm - 26 september 2008 11:25

Då har man kört sin första egna tur som lokförare! Började igår med ett varv på Uppsalapendeln, har kört där så mycket så det tänker jag inte gå in något mer på.. Sen ned tll hagalund för å hämta sex vagnar blockbromsat och ett lok för färd mot Norrköping. Enligt uppgift så skulle det vara klart, jag gick ner innan min rast för att kolla ändå. nyfiken. Loket hade ett ATC-fel när jag kom upp, fine det fixar jag fort.. UIC-kabeln mellan lok och vagnar var inte heller kopplad, jaja.. Gick en rondrunt vagnarna, upptäcker ett utanpåliggande bromsblock. Hoppsan. Ringde platskontrollen och dom tillsåg blockbytet. hmm.. Kommer längst bak och upptäcker att kopplet och slangar hänger i backen plus att slutsignalen är släckt.. fixat..check.. blabla..

När jag äntligen blir klar är den rasten jag skulle haft ett minne blott..

Rullar ut.. Fastnar i norra ban vid en dvärg som inte vill släppa förbi mig, tågklarerarna får inte undan det tåg som just nu uppehåller sig på mitt tilltänkta spår (10). rullar in femton minuter sen på Cst spår tio, lastar och pratar med ombordare. Rullar iväg.

Lagom till Södertälje är jag tjugoen minuter sen pga dv hängda signaler.

Inser snabbt att Nyköpingssträckan är en knepig sträcka om man vill köra in tid, speciellt om man blir "straffad" vid Åby för att man är sen. Blev tagen till sidan för ett möte. Signalen satt efter ett vägskydd så jag blev lite förvirrad i beckmörkret med ett vitt sken bredvid ett rött..(?) men är man osäker -stanna! Vilket jag gjorde -innan plankorsningen..

Väl i Norrköping drog ombordaren som dålig lukt och jag blir ensam kvar med mitt tåg, funderandes på vad som ska göras nu..(?)

Ringer Norrköpingsfjärren, hon som svarar undrar om jag vill göra en ställverksväxling. Jag tyckte det lät kanon och accepterade(?) :)

Kopplade isär och körde runt loket, kopplade till i andra änden och dödade loket. När jag ska koppla tågvärmen i det som förut var första vagnen räcker inte kabeln!! AARGH! Jag är ensam, FÅR INTE backa eller liknande utan växlingsledare... hmm.. memo to me "kör OSPA-nära dvärgen på spår 6b i Norrköping!!

Efter lite kabelsträckning gick den i, väldigt oproffsigt liggandes/hängandes där bak..

Hotell, uppstart osv gick u.a Var i tid till samtliga stationer på tillbakavägen och var tillochmed tidig in på Cst och ner till "bajset" i hgl..

slut, lokf dag 1..

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av storm - 19 juni 2015 10:43


Hej kära blogg, har inte skrivit här på väldigt länge. Livet tenderar att komma i vägen. Jag läste en annan blogg via Facebook som tog upp en tråkig del av lokförarnas vardag; påkörningar. (https://lokforaren.wordpress.com/2015/06/18/trots-traged...

Av storm - 27 september 2013 22:44


Första körpasset på en månad säger du? ..här kommer en bild på en silverfisk i alla fall.. ...

Av storm - 22 augusti 2013 10:01


Trångt i bajset idag.. (Edit, bild)

Av storm - 22 augusti 2013 09:55

Trångt i bajset idag.. [Bild]

Av storm - 13 augusti 2013 12:57

Andra dagen efter semestern och Falunvarv med silverfisk, vad kan gå fel.. dagen innan lyckades jag att byta alla lösenord utan att behöva ringa helpless en enda gång, tänk! Multade isär två gråsuggar utan att det började rulla/brinna eller liknande...

Om mig, som sådan:


Det är dumt att inte klaga..

Spennande lokfrågor:

27 besvarade frågor

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Nyss:

Arkivet

Kategorier

Länkarnas avd.

Sadistiska stencilbyrån säger:

Följ bloggen

Följ Storm -En tankedump med Blogkeen
Följ Storm -En tankedump med Bloglovin'

Begreppsförklaring, typ:

Tkl: Tågklarerare, en lirare som sitter framför en dataskärm och lägger tågvägar, ibland svarar han/hon i telefon. Kallas även för "fjärren".
Fjtkl: Samma, fast längre bort liksom..
JTF: Jätteviktig trafik föreskrift! ..NEJ! det var nåt annat, ja.. nåt om järnväg, typ.. Det är en bok som är en bestseller bland lokförare, kan man säga! På den gamla onda tiden hette den SÄO och framkallde lokförarångest en gång per år..
Cst: CentralStationen, Stockholm Centralstation, ja du fattar..
Nbt: Norra bantorget, Norra banantrollet, C-gruppen också kallat. kärt barn o allt det där. Här sköts lastning av mat, viss briefing av tågpersonal och sista-minuten klargöringar/vattentryckningar av tåg.
Ke: Karlberg, här vänder vi tåg som kommer söderifrån och ska avgå söderut (typ), aldrig undrat varför det ofta står en massa tåg under tunnelbanebron?
SMS: Seriell Multipel Styrning. En utrustning som medger att man kan styra ett lok från ett annat lok via UIC-kabeln.
UIC: Union Internationale des Chemins de Fer, det internationella järnvägsförbundets standard för datakommunikation på tåg (tack herr gods/lokskada).
Blankett 21: En blankett som ovan nämnda (fj)tkl kan diktera. Den medger, bland annat, att man kan köra förbi en röd signal vid växelfel odyl.
FIS: Felindikeringssystemet, ett något åldrat system som samlar in information från olika sensorer i maskinrummet. Om något "pajar" kommer det annonseras i denna monokroma tvåradiga datordisplay.
Sth: Största tillåtna hastighet, fattar ju vem som helst! Lite småviktigt att hålla reda på i tågbranchen..
DDU: Damn Distracting Utensil! Sade jag det där högt?! Eller, mja det var inte rätt! Dalek-Directed Undoing ska det vara! Hmm.. vänta nu.. Nej. Det är nån X40-grej, fråga inte så dumt!
Matarledning: En genomgående luftledning som förser vagnarna med luft till bromsar, dörrar och ev toaletter. Den håller ett tryck på en miljon Pascal! Mycket farlig! Godståg har generellt inte denna ledning utan sköter luftmatningen via:
Huvudledning: En genomgående luftledning som generellt håller 500 Kpa, alla tillkopplade vagnar har en styrventil som känner av trycksänkningar på denna ledning och tillsätter bromsen beroende på grad av detta. Systemet är i stort sett idiotsäkert eftersom ett brott på ledningen(läs "spontan frånkoppling") innebär en ovillkorlig tvärnit för tågets alla (i den situationen) delar.

Innehållsdeklaration:

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se